Individuele therapie

Je wilt werken aan je relatie, of je wilt je gezinssituatie verbeteren. Maar samen met je (ex) partner en/of gezinsleden in behandeling gaan, is voor jou geen optie. Het kan ook zijn dat je partner of gezin niet mee wil komen, of dat je dingen in je leven (eerst) zelf wilt uitzoeken. Het kan ook zijn dat je geen partner of gezin hebt. In dat geval kun je kiezen voor individuele therapie. In de gesprekken kom je alleen maar je bent niet alleen. Het gaat over jou, je relaties en hoe jij met het leven omgaat en wat jij daarin belangrijk vindt. We onderzoeken samen wat je dwars zit en wat je blokkeert in je relatie met de ander. Waar ligt je zorg, je angst, je boosheid en je verlangen? En hoe kun je die in dialoog brengen met de ander?

Wanneer je  kiest voor relatietherapie zonder partner wordt dit “individuele systeemtherapie” genoemd.

Waarom individuele therapie?

  • je partner wil niet in therapie, maar je wilt toch aan je relatie werken.
  • je hebt het gevoel te moeten kiezen tussen je partner en je familie.
  • je wilt uitzoeken waarom je steeds dezelfde partners /vriendschappen aantrekt.
  • je wilt het verbroken contact tussen jouw en je gezinsleden herstellen.
  • je wilt beter begrijpen waarom je vaak boos/verdrietig/angstig wordt/bent.
  • je wilt je echtscheiding verwerken.
  • je hebt het gevoel het nooit goed genoeg te kunnen doen (voor je ouders).
  • je wil het in de opvoeding van je eigen kinderen anders doen dan hoe je zelf bent opgevoed; wat kun je doen om bepaalde patronen niet door te geven?

Gesprekken

Individuele systeemtherapie doorloop je alleen, maar toch staat je relatie met anderen centraal.  Dat kan de relatie met je ouders zijn, maar ook die met je broers, zussen, je partner, of je eigen kinderen. Misschien kom je patronen tegen die op meerdere plekken in je leven de kop op steken. En wat kan je doen om dit te doorbreken?

Bij de start van de therapie bespreken we je persoonlijke doelen en wat je hoopt wat de gesprekken je opleveren. Aan de hand daarvan ga je op zoek naar oplossingen die voor jou werken, en die je veerkracht vergroten. De gesprekken bieden een veilige omgeving om dit te onderzoeken en evt. praktisch en concreet te oefenen met nieuw gedrag. We evalueren regelmatig of we op de goede weg zitten.

Ben je alleen met de gesprekken begonnen en willen je partner en/of gezinsleden op een later moment toch aan de therapie deelnemen? Dat kan, mits jullie daar allemaal mee instemmen.